Kartta
Image default
Business / Business Services

Het perfecte back-up systeem

Harde schijf kapot, computer geïnfecteerd met een cryptolocker, laptop gestolen, er zijn genoeg scenario’s denkbaar waarin het niet gemaakt hebben van een goede back-up een ware ramp betekent. Denkt u maar eens in wat u allemaal op uw computer heeft staan. Dierbare foto’s, belangrijke documenten, instellingen en wachtwoorden. Dat allemaal kwijt raken is behoorlijk vervelend.

U weet waarschijnlijk dat het verstandig is om regelmatig back-ups te maken. Hoe vaak doet u dat? Elke dag? Elke maand? Elke vier jaar als het een schrikkeljaar is? De meeste mensen maken minder vaak back-ups dan ze eigenlijk verstandig zouden vinden. Voor u het weet staat u met uw schijf bij een computer reparatie winkel. Waarom? Omdat we geen rekening houden met de menselijke factor, namelijk onszelf.

Het is moeilijk om van het maken van een back-up een gewoonte te maken. Het steeds back-uppen van onze data is namelijk niet iets wat makkelijk aan te leren is. Het is een vervelend klusje dat geen directe voordelen oplevert en ook nooit urgent wordt voordat het te laat is. Allemaal ingrediënten voor mislukking. Er is namelijk altijd iets urgenters of leukers dat wel onze aandacht krijgt.

De oplossing: automatische back-ups

De technologie heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft voor dit probleem een oplossing bedacht. Met zowel Mac als Windows kunt u gemakkelijk automatische back-ups instellen. Met Mac gaat dat met Time Machine, met Windows gaat dat met Bestandsgeschiedenis. Deze programma’s maken een back-up van de data, of zelfs het hele systeem, en werken dat per uur bij. Nooit meer dan een uur data kwijtraken, is dat niet fantastisch?

Er zijn echter ook weer nadelen aan verbonden. Om per uur een back-up te maken, moet de computer altijd aangesloten zijn aan de back-up schijf of NAS. Het is voor een laptop niet praktisch om altijd de harde schijf eraan te hebben, en ook biedt dit systeem geen bescherming tegen cryptolockers, die, als ze de computer infecteren, ook alle aangesloten datadragers infecteren.

Is er dan een perfecte oplossing? Die zal voor veel mensen verschillend zijn. Hieronder een paar tips.

 Het perfecte back-up systeem

Zorg dat back-ups op verschillende locaties zijn

Er zou maar brand uitbreken, of uw computer wordt gestolen met uw harde schijf er aan. Er zijn genoeg redenen te bedenken om uw back-up schijf op een andere locatie te bewaren dan uw computer. Een clouddienst zoals OneDrive of Google Drive kan hiervoor een goede oplossing zijn. Ook deze zijn makkelijk te synchroniseren.

Gebruik uw WIFI netwerk

Steeds een harde schijf aansluiten voor de back-ups is een zwak punt in het systeem. Het is namelijk heel makkelijk om dit te vergeten of uit te stellen. Een oplossing is om uw WIFI netwerk te gebruiken voor automatische back-ups. U koppelt dan de harde schijf niet aan uw computer, maar aan uw netwerk. U kunt dat doen door middel van een NAS systeem, of bij Mac, met Time Capsule.

Maak een back-up van de back-up.

Wat is er beter dan één back-up? Twee back-ups natuurlijk. Data is goed geback-upt als het op minstens twee locaties staat. Bijvoorbeeld op uw computer en op uw NAS. Echter, dan kan het voorkomen dat u eens ruimte nodig heeft op uw computer, en wat belangrijke data weghaal ‘want er is toch een back-up’. Ondertussen crasht natuurlijk de NAS. Met een extra back-up beschermt u zich tegen uw eigen acties. Bovendien is de kans dat drie harde schijven op hetzelfde moment defect raken wel erg klein.

Zorg dat er minstens één back-up datadrager NIET continu met uw computer of netwerk in contact staat.

Al die automatische back-up systemen zijn leuk, maar als u wordt geïnfecteerd door een cryptolocker dan worden ook gelijk alle schijven die aan de geïnfecteerde computer gekoppeld zijn, besmet. Zorg dus dat de extra back-up schijf los staat van uw andere systemen.

Het kost even tijd, maar als u een goed systeem heeft, hoeft u er verder niet meer over na te denken en weet u dat uw data altijd veilig is. Investeer daarom in een goed back-up systeem en u hoeft nooit meer bezorgd te zijn om uw dierbare bestanden. Toch nog hulp nodig? Neem dan contact op met iMac reparatie Rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/